Practica pentru patrimoniu
Resurse si materiale de prezentare (WIP)
Aici vom posta linkuri la documentatie, pe masura ce le colectam. Este o sectiune in lucru.
​
Link la resursele cursului Replici Digitale (A Iosif) aici. Link la playlistul cu inregistrarile de la curs, aici.
Documentatie colectata pentru practica de releveu in perioada 2020-2022, aici.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
​
Prezentare generală
​Aceasta serie de workshopuri este complementara practicii de releveu de la anul 5 pentru care, incepand cu 2020, oferim suport tehnologic si echivalare. În cadrul programului nostru veÅ£i ajunge în contact cu tehnologiile contemporane de scanare 3D È™i fotogrametrie, apoi veÅ£i prelucra rezultatele cu ajutorul uneltelor software dedicate, în scopul realizării unui releveu de arhitectură. VeÅ£i lucra sub îndrumarea specialiÈ™tilor Graphein Topo SA, de la care veÅ£i învăţa ce este scanarea 3D ÅŸi cum se procesează produsul ei brut (norii de puncte) pentru a ajunge la un model utilizabil în munca de proiectare. Alternativ, veÅ£i studia ÅŸi metoda mai accesibilă a fotogrametriei, pentru a căpăta o vedere de ansamblu asupra capturilor digitale de date, prin care viitorul ne bate la uşă. După această practică veÅ£i ÅŸti întotdeauna la ce servicii să apelaÅ£i ÅŸi ce să cereÈ›i, în funcÅ£ie de nevoile particulare ale unui proiect sau altul, pentru a beneficia la maximum de suport tehnologic în munca voastră.
Mod de lucru
Derularea programului are loc, de regula, inaintea perioadei de Paste ÅŸi se bazeaza pe o serie de prezentări alternate cu aplicaÅ£ii practice. Întregii activităţi îi este alocat un număr de aproximativ 50 de ore, dintre care 24 ore de prezentări + corecturi + practica pe teren, restul timpului însemnând lucru individual.
Prezentările se Å£in în Atelier Experimental „Mac Popescu” (@MAC) avand ca scop familiarizarea cu ambele tehnologii.
Pe teren se lucreaza în subgrupe mici, pentru a urmări procedeul scanării ÅŸi pentru a realiza voi însivă câte o fotogrametrie.
Corecturile au loc in @MAC, tot pe subgrupe mici, pentru ca sa puteti urmari si cazurile specifice sau indrumarea oferita altor colegi. În cazuri excepÅ£ionale, când un student nu poate participa fizic, deschidem o sesiune zoom pentru ca el să se poată conecta online.
Ce veÅ£i învăţa
-
cum se folosesc diversele scanere 3D;
-
cum să vizualizati ÅŸi să înÅ£elegeÅ£i un nor de puncte rezultat din captura 3D a obiectelor arhitecturale;
-
cum se realizează releveul 2D pe baza unui nor de puncte, cu exemplificare în AutoCAD;
-
cum se realizează modelul 3D pe baza norului de puncte, cu exemplificare în Revit;
-
cum să captaţi digital obiecte de dimensiuni mari cu ajutorul mobilelor şi a programului Reality Capture;
-
cum sa legaÅ£i norii de puncte cu fotogrametria într-un model 3D de tip mesh fotorealist
-
cum sa extrageti secţiuni şi ortofotograme (desfăşurate) din modelul 3D
-
cum să simplificati modelul 3D pentru a-l folosi ca suport de lucru în programul BIM;
-
cum să transferati informatie de textură de pe modelul 3D pe fatadele modelului BIM;
-
care sunt rigorile de redactare a unui releveu 2D adecvat pentru un proiect de restaurare.
-
noţiuni de organizare a muncii şi a datelor generate de tehnologiile de captare 3D.
Cerinţe şi notare
In functie de obiectivul ales pentru fiecare an universitar, cerintele pot varia. Ca regula generala, notarea se face în raport cu criteriile expuse la prezentări ÅŸi, incepand cu 2023, este individuală. VeÅ£i primi norii de puncte realizati de Graphein ÅŸi împărÅ£iti pe încăperi / faÅ£ade, corespunzător zonelor pe care le-aÅ£i studiat in situ ÅŸi prin fotogrametrie.
Veţi avea de elaborat:
-
PLANSA 2D care poate reprezenta un plan de nivel / o secţiune / o desfaşurată a unui perete interior, planşeu sau fatadă.
-
UN MODEL 3D care poate reprezenta o încăpere / o travee a unui spatiu interior mai mare / o fatada / un obiect din sit / un element de decoraÅ£ie arhitecturală;
-
UN MEMORIU SCRIS de 1-2 pagini, în care descrieÅ£i procesul pe care l-aÅ£i urmat de pe teren până la livrabilul final, inclusiv dificultati, probleme intalnite si observatii.
Precizări:
-
Indiferent de programul folosit, plansa 2D va fi predată în format DWG, cu informaÅ£ia separată pe layere.
-
Modelul 3D poate fi realizat într-una din următoarele două maniere:
-
Dacă este element de arhitectură, trebuie realizat prin modelare 3D peste scanarea iniÅ£ială. Poate fi facut în orice program CAD / BIM doriÅ£i, trebuind predat atât în formatul nativ, cât ÅŸi în format FBX.
-
Dacă este ornament sau obiect cu geometrie neregulată (inclusiv ruine), trebuie generat ca mesh în programul de fotogrametrie, apoi decimat si texturat. Va fi predat in format FBX.
-
-
Ca suport de lucru, primiti un fisier de referinţă care conÅ£ine norii de puncte realizati de Graphein. CondiÅ£ia OBLIGATORIE pentru notarea modelelor 3D primite de la voi este aceea ca prin import în acest fisier, modelul să se aÅŸeze exact peste norul de puncte, fără a necesita nici un fel de operatie de transformare.
-
În cazurile unor modele 3D cu grad mare de complexitate (bolÅ£i, mansarde, zone cu geometrii neregulate), în locul planÅŸei 2D veÅ£i preda numai o ortofotogramă generată în programul de fotogrametrie. (Decizia va fi luată de comun acord cu îndrumătorii.)
Activitati
Calendarul activitatilor este stabilit anual prin corelare cu activitatea de la atelier, dar in principiu urmeaza aceasta schema:
ZIUA 1: Introducere in tehnologiile de captură 3D (prezentari, 3 ore)
-
Despre eveniment, calendar, grupe
-
Despre scanarea 3D
-
Despre fotogrametrie
-
Vizualizarea norilor de puncte in Recap
ZIUA 2: Sedinţă practică in situ (workshop, 8 ore)
-
Prezentarea tehnicii de realizare a scanării 3D
-
Atelier de fotogrametrie
ZIUA 3: Fluxul de lucru în Reality Capture (workshop, 6 ore)
-
Generarea meshului 3D
-
Extragerea informaţiilor 2D din model
ZIUA 4: Releveul 2D ÅŸi modelul BIM (prezentari, 3 ore)
-
Ilustrarea procesului de realizare a releveului 2D
-
ExerciÅ£iu în Autocad
-
Ilustrarea procesului de realizare a releveului 2D
-
ExerciÅ£iu în Revit
ZILELE 5-7: Corecturi​
ZILELE 8-11: Lucru individual la proiect​
Traineri
Denisa Nicolaescu este inginer geodez al Graphein, cu o experiență de peste 7 ani în scanare 3D si modelare BIM. A fost alaturi de noi inca de la lansarea programului, indrumand exemplar studentii care i-au trecut prin mana.
Gina Paraschiv este inginer geodez al Graphein, având experienţă în procesarea norilor de puncte ÅŸi utilizarea de software CAD / BIM. In anul 2022 si-a facut debutul ca trainer in Mincu, sub îndrumarea dnei ing Denisa Nicolaescu.
Alexandru Lobza este inginer geofizician al Graphein, cu master în hidrogeologie È™i sute de obiective scanate. El ofera participanÈ›ilor instruire pe teren, oferind toate informaÅ£iile necesare pentru o bună întelegere generală a procesului de scanare 3D, împreună cu ocazia ca studenÅ£ii UAUIM să lucreze măcar o dată cu instrumente profesioniste.
Andreea Iosif este conferenÅ£iar în Departamentul SFA ÅŸi coordonatorul Atelierului Experimental “Mac Popescu” (@MAC), calitate în care s-a ocupat de dezvoltarea facilităţilor de capturi 3D pentru UAUIM. Cu o vastă experienţă în replicarea digitală a patrimoniului, ea va oferi îndrumare atât pentru folosirea software-ului de fotogrametrie, cât ÅŸi pentru procesarea norilor de puncte.
​
Referinte
Despre Graphein: https://graphein.ro/
Despre Editia 1 (2020): https://graphein.ro/scanarea-3d-a-palatului-institutului-de-arhitectura-ion-mincu/
Software fotogrametrie: Reality Capture