Detalii si inregistrare
Your content has been submitted
Replici digitale pentru patrimoniu
vin., 07 oct.
|București
Acest curs a fost introdus în seria de Instrulaburi 2022 în contextul creşterii interesului naţional şi, implicit, a disponibilităţii de fonduri pentru digitalizarea patrimoniului. El vă va iniţia în procesul de replicare a unui obiect în mediul virtual, de la fotografierea sa la vizualizarea in VR.
Perioada si locatie
07 oct. 2022, 14:30 – 15 oct. 2022, 18:30
București, Atelier Experimental "Mac Popescu"
Despre eveniment
UPDATE: link la resursele cursului aici. Link la playlistul cu inregistrarile de la curs, aici.
Modelarea 3D pentru vizualizarea patrimoniului are cerinţe specifice, adesea înrudite cu cele din industria de gaming, motiv pentru care ceea ce urmează să învăţaţi de la noi oferă o dublă deschidere. Veţi putea oferi vizualizări realiste ale oricărei intervenţii pe sit existent, de la revitalizarea funcţională la amenajarea de interior. Ori, dacă preferaţi, veţi putea folosi cunoştinţele dobândite pentru a deveni creatori de conţinut în industriile de succes ale lumii de azi: gaming, publicitate, film si entertainment.
Lucrând cu noi veţi înțelege fluxul standard de lucru şi cerințele specifice vizualizărilor în timp real. Veţi dobândi perspective care inspiră, precum și un set de abilități necesare celor care aspiră să stăpânească mediul 3D.
Software-ul folosit
Meshmixer este un program gratuit de editare poligonală; este disponibil în @MAC şi vi-l puteţi instala fără probleme şi pe calculatorul personal. Are o largă plicabilitate în editarea poligonală, atât în scopul vizualizărilor cât şi pentru pregătirea modelelor pentru printarea 3D
Unreal Engine este unul din cele mai puternice motoare de joc, e oferit gratuit de către Epic Games pentru vizualizări de arhitectură şi dispunem de el în @MAC. Vi-l puteti instala şi pe calculatoarele personale, dar numai dacă aveţi resursele hardware necesare. Deşi versiunea 5 aduce îmbunătăţiri substanţiale, nu este încă optimizată pentru VR, aşa că vom folosi versiunea 4.27.
Reality Capture este unul din cele mai puternice programe de fotogrametrie şi scanare 3D, despre care trebuie să ştiti următoarele:
- asigură cel mai rapid transfer de la lumea reală la realitatea virtuală (nu degeaba a fost cumpărat de Epic Games).
- nu e gratis, dar oferă versiunea PPI (pay per input, platesti numai pentru ceea ce exporţi)
- avem 10 licente în @MAC, deci acesta este locul unde programul merită testat şi învăţat bine, pentru ca ulterior sa folositi versiunea PPI cu costuri minime. FOARTE IMPORTANT: Participarea la workshop vă va asigura pe viitor acces liber la licenţe în cadrul orelor de studiu individual oferite de @MAC.
Structura cursului
Instrulabul oferă 5 sesiuni interactive de învățare, cumulând un total de 28 ore. Sesiunile vor cuprinde o parte teoretică susţinută de exerciții practice în Muzeul Satului, dar şi în sala de curs a Atelierului Experimental „Mac Popescu” (@MAC). Programul va fi următorul:
vineri 7 octombrie orele 14.30-18.30 @MAC
sambătă 8 octombrie orele 11-18 Muzeul Satului
duminică 9 octombrie orele 11-18 @MAC
vineri 14 octombrie orele 14.30-18.30 @MAC
sambătă 15 octombrie orele 11-18 @MAC
Programul
In prima zi veţi afla ce este fotogrametria şi care sunt regulile sale specifice de fotografiere. Veţi previzualiza o fotogrametrie aeriană a zonei pe care urmează să o studiem, realizată cu drona de către trainerul vostru junior, stud. arh. Matei Popovici.
In continuare vom merge la muzeul şcolii pentru un mic exerciţiu practic de fotografie. Imaginile vor fi procesate în Reality Capture, de unde va rezulta un model 3D pe care îl vom încărca în Unreal Engine pentru vizualizare în VR.
Veţi avea nevoie de o camera digitală sau de un smartphone cu o cameră foto performantă şi cu o aplicaţie pentru controlul expunerii. Aduceti-vă cablul de date cu voi pentru a putea descărca fotografiile pe calculator.
A doua zi vom merge la Muzeul Satului, care reprezintă subiectul vostru de studiu. Aici veţi aplica cele învăţate în cursul zilei precedente, în timp ce Matei vă va face o demonstraţie cu drona. Veti lucra in echipe de doi, fiecare echipă primind câte un obiectiv din care un coechipier fotografiază interiorul, celălalt exteriorul. Când ajungeţi acasă veti încărca fotografiile pe un drive, de unde trainerii vostri le vor prelua si le vor pune la procesat peste noapte.
In a treia zi veţi învăţa funcţionalitatea primară a programului Reality Capture:
- veţi alinia componenta realizată peste noapte cu fotogrametria aeriană de referinţă;
- veţi genera modelul 3D;
- veţi invăţa cum obţineţi diverse informaţii necesare pentru proiectele pe sit existent: cum măsuraţi, cum extrageţi un nor de puncte, linii de secţiune sau ortofotograme. (Chiar dacă realizarea releveului nu constituie scopul workshopului, veţi primi aici toate informaţiile necesare pentru îndeplinirea unei asemenea sarcini.);
- veţi curăţa zona din jurul obiectului studiat, pe care apoi il veti exporta in formatul OBJ;
- veţi pune la randat textura modelului.
In a patra zi veţi studia bazele programului Meshmixer în care veţi face editarea poligonală a modelului. Veţi afla cum se sterg detaliile nedorite (vegetaţia din jur, extictorul de lângă intrare, rucsacul uitat de coleg în scenă etc). Veţi învăţa să astupaţi golurile, să lipiţi bucăţi separate, să tăiaţi modelul cu un plan, să corectaţi local cu unelte de sculptură şi să identificaţi automat erorile de mesh (toate acestea fiind unelte cu aplicabilitate extinsă, inclusiv pentru printarea 3D).
In continuare vă veţi întoarce în Reality Capture, care se presupune că a calculat între timp textura modelului. Veţi învăţa să proiectaţi această textură pe modelele curăţate de voi, şi cu această ocazie veţi învăţa noţiuni fundamentale pentru orice fel de vizualizări de arhitectură: coordonatele de mapare, normale şi grupuri de smooth.
A cincea zi va fi dedicată motorului grafic Unreal Engine. Veţi învăţa să încărcaţi aici tot ceea ce aţi realizat şi să faceţi setările minime pentru VR. Apoi veţi putea face o vizită virtuală în muzeul creat de voi cu ajutorul seturilor noastre de VR şi, ca bonus, veţi vedea şi câteva exemple profesioniste de vizualizări pentru patrimoniu, care vă vor delecta în ultima zi petrecută împreună.
Tutori
conf. dr. arh. Andreea Iosif
lect. dr. dsg. Andreea Ivanciof
stud. arh. Matei Popovici
Cerințe
Pe teren: camera digitală sau smartphone performant, cablu de date, cablu de încărcare, o ruletă.
NOTA FOARTE IMPORTANTA:
1/ Pentru studenţii de la Facultatea de Arhitectură, activitatea din Muzeul Satului va primi punctaj pentru creditul de cercetare.
2/ Dacă sunteţi în anul 5 Arhitectură, evoluţia în cadrul workshopului nostru va fi notată şi echivalată cu practica (2 ECTS).